Fysieke voorbereiding is een essentieel aspect van voetbal. Het moet spelers in staat stellen om een goed niveau van fysieke fitheid te ontwikkelen om aan de eisen van voetbalwedstrijden te voldoen en blessures gedurende het seizoen te voorkomen. Een goede voorbereiding moet daarom elementen bevatten zoals uithoudingsvermogen, snelheid, kracht en explosiviteit. Of je nu een speler, coach of fitnesstrainer bent, ontdek alles wat je moet weten over voetbalspecifieke fysieke voorbereiding.
Tijdens het voorseizoen is een goede fysieke voorbereiding van fundamenteel belang om je sportieve doelen te bereiken. Het doel is om atleten fysiek voor te bereiden op de inspanningen die ze moeten leveren tijdens de lange maanden van competitie die voor hen liggen. De fysieke voorbereiding in het voorseizoen moet tussen de 3 en 5 weken duren en is er vooral op gericht om spelers weer in vorm te krijgen na een min of meer lange pauze.
Dit is een cruciale fase, omdat het spelers in staat stelt hun conditie te verbeteren en blessures tijdens het seizoen te voorkomen. De eerste trainingssessies moeten worden gewijd aan het opbouwen van uithoudingsvermogen en maximale aerobe snelheid (MAS ) door middel van eenvoudige fysieke oefeningen zoals joggen met een lage tot gemiddelde intensiteit. Versterkende oefeningen (buikspieren, spieromhulsel, push-ups, etc.) zullen deze PPG-fase (algemene fysieke voorbereiding) afmaken.
Naarmate het spel vordert, vullen coaches deze fysieke voetbaltrainingssessies aan met workshops met de bal. De sessies bestaan dan uit voetbaltrainingsoefeningen en circuittraining. Tijdens deze periode moet elke sessie beginnen met een warming-up en eindigen met het rekken van de spieren om het herstel te bevorderen.
Tijdens het seizoen moeten krachttrainingsoefeningen voor voetbal de klassieke trainingen aanvullen. Coaches verwachten van hun spelers dat ze hun fysieke fitheid optimaliseren om goed te presteren op het veld. Of je nu lichaamsgewicht of halters gebruikt, krachttraining voor voetbal is essentieel.
Het doel is om de fysieke kwaliteiten van elke speler te verbeteren. Regelmatig squatten of touwtje springen helpt je bijvoorbeeld om je dijen en billen te ontwikkelen.
Hierdoor krijg je meer explosiviteit en kun je sneller sprinten. Je moet ook proprioceptie-oefeningen toevoegen aan je voetbalspecifieke fysieke voorbereiding.
Zorg ervoor dat je het bovenlichaam niet verwaarloost tijdens je krachttrainingen, zodat je algehele balans bereikt. Het doen van push-ups of halteroefeningen is een uitstekende manier om je armen, borstspieren, rug en buikspieren op te bouwen. Je zult sterker worden en de intensiteit van de duels tijdens een voetbalwedstrijd beter aankunnen.
Geef je spelers kwaliteitsuitrusting voor je voetbaltrainingsoefeningen! Wij bieden je de accessoires die je nodig hebt voor een goede fysieke voorbereiding. Begin met het uitrusten van je velden met stevige, duurzame voetbaldoelen. Sommige modellen, zoals het professionele 11-a-side voetbaldoel, kunnen zelfs gemakkelijk worden vervoerd, zodat je leuke, dynamische oefeningen kunt aanbieden. Als onderdeel van je specifieke fysieke voorbereiding op voetbal is het ook essentieel om noppen, hoepels, haringen en behendigheidshindernissen te hebben.
Hiermee kunnen je spelers tijdens de fysieke training een reeks herhalingen doen om goed te presteren tijdens wedstrijden. Als het sportieve niveau van twee voetbalteams gelijk is, wint degene die fysiek beter is voorbereid vaak de wedstrijd. Daarom moeten spelers en coaches bijzonder belang hechten aan fysieke voorbereiding. Terwijl aan het begin van het seizoen moet worden gewerkt aan het uithoudingsvermogen en de weerstand tegen inspanning, is het ook belangrijk om gedurende het hele jaar krachttrainingsoefeningen voor voetbal niet te verwaarlozen.